Nytt EU-projekt ska lösa knutarna i betesdrift


2025-04-24

Bild: Hushållningssällskapet

Europas strategi för att hantera betesdrift samt bevarande och förvaltning av vilt är splittrad. Ett sektorsvis tillvägagångssätt vid utveckling och implementering av policy har lett till en fragmenterad europeisk policystruktur.

Å ena sidan utgör stora rovdjur och växtätare en ovanlig framgångssaga inom naturvård. Efter att ha varit nära utrotning i många länder har vissa arter återhämtat sig starkt – särskilt vargen, som gjort en anmärkningsvärd comeback tack vare skyddande lagar och återkomst av bytesdjur. Å andra sidan rapporterar betesbrukare och landsbygdsbor att de får bära kostnaderna för återvändande vilt, utöver andra påfrestningar inom sektorn och ibland motstridiga regleringar som krockar mellan sektorer och nationsgränser.

Inom ramen för ett nytt EU Horizon-projekt undersöker forskare från Umeå universitet, med stöd av Adelphi Research gGmbH, dessa komplexa förhållanden. Genom att kartlägga policies i 12 europeiska länder kommer projektet att belysa var det finns konflikter och var gränsöverskridande lärande kan driva på förbättrad samordning av politik.

Ett samarbetsinriktat angreppssätt:
CoCo-projektet (Co-creating Coexistence) engagerar tusentals lantbrukare och forskare via digitala workshops, enkäter och intervjuer med jägare, markägare och miljöorganisationer. Resultaten kommer att sammanställas i verktygslådor, vetenskapliga publikationer och policybriefs för att vägleda fortsatt forskning och beslutsfattare i att skapa mer heltäckande och effektiva policies, baserade på denna samlade erfarenhet. Denna input från gräsrotsnivå är ovärderlig för att avslöja hur policies fungerar i praktiken, och för att synliggöra luckor och motsägelser som underminerar ett effektivt bevarandearbete.

Besök projektets webbplats: https://cocoproject.eu

Expertcitat 1:
"Alltför länge har policies för betesdrift och vilt utvecklats var för sig. Med den här forskningen vill vi tydliggöra hur dessa policies samspelar och var det finns förbättringspotential."
Dr. Auvikki de Boon, forskare vid statsvetenskapliga institutionen, Umeå universitet

Expertcitat 2:
"Genom att kartlägga policies i 12 länder via CoCo-projektet, kan vi se hur variationer i tillämpningen av EU-lagstiftning påverkar verkligheten. Det gör det möjligt att identifiera goda exempel och föreslå lösningar."
Katrina Marsden, programchef, Adelphi

Källa: Hushållningssällskapet