Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen


2025-04-23

Arbetstidslagen förbjuder nattarbete. Undantag från förbudet kan göras genom kollektivavtal med en central arbetstagarorganisation eller genom att få dispens från Arbetsmiljöverket. Den kontrollerade äggproducenten hade inget av det. Bilden har inget med kontrollinsatsen att göra. 
Bild: Mostphotos / Arbetsmiljöverket
Arbetstidslagen förbjuder nattarbete. Undantag från förbudet kan göras genom kollektivavtal med en central arbetstagarorganisation eller genom att få dispens från Arbetsmiljöverket. Den kontrollerade äggproducenten hade inget av det. Bilden har inget med kontrollinsatsen att göra. 

Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen har flera utredningar startats mot företagen som anlitats för att samla ihop över 20 000 uttjänta värphöns som skulle skickas till slakt.

Inspektionen genomfördes av Arbetsmiljöverket tillsammans med polisen och Länsstyrelsen i Västra Götaland på en gård i länet tidigare i april. Tre företag på en och samma arbetsplats kontrollerades under insatsen. Arbetsmiljöverket konstaterade flera misstänkta överträdelser av både arbetstidslagen och utstationeringslagen.

– Vi ser allvarligt på att det kan förekomma nattarbete utan kollektivavtal. Vi har också indikationer på att utstationerade arbetstagare inte har registrerats på ett korrekt sätt och därmed kan gå miste om sina rättigheter som de ska ha enligt svensk lag, säger Malin Hedin, regional samordnare för myndighetsgemensamma kontroller mot arbetslivskriminalitet på Arbetsmiljöverket.

Stora missförhållanden i branschen

Inspektionen var ett uppföljningsbesök efter en tidigare inspektion. Fler inspektioner på liknande verksamheter kommer att genomföras framöver.

– Denna inspektion bekräftade det vi sett tidigare – att det finns stora missförhållanden inom branschen, arbetarna exploateras och får arbeta under mycket dåliga arbetsmiljöförhållanden, säger Malin Hedin.

Polisen deltog för att bistå med kontroller av identiteter för att säkerställa att de arbetstagare som var på plats hade rätt att vistas eller arbeta i Sverige.

Efter en motsvarande nattinspektion på en gård i Halland våren 2024 fattade Arbetsmiljöverket beslut om förbud mot nattarbete med vite om 500 000 kr om företagen fortsatte att bedriva arbete nattetid (kl 00-05). Beslutet överklagades men förvaltningsrätten fastställde domen. För att man ska kunna arbeta nattetid krävs det att kollektivavtal tecknas, möjlighet till dispens finns ej för den här typen av nattarbete.

Polisen: Man struntar helt enkelt i reglerna

– Detta är en riskbransch där oftast utländska medborgare arbetar under mycket dåliga arbetsförhållanden och villkor. De företag som var på plats denna gången är nära kopplade till dem i Halland, man är inte okunnig om vilka regler som gäller utan man struntar helt enkelt i det. Det blir lättare att pressa priserna och möjligheten för någon ny leverantör att kunna komma in på marknaden försvåras, säger Helena Lans som är samordnare på sekretariatet för myndighetssamverkan på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

När polisen och inspektörerna kom till gården arbetade 16 personer med att hantera hönsen som skulle transporteras till slakteriet. Länsstyrelsen Västra Götaland fanns också på plats för att granska eventuella djurskyddsfrågor och samverka kring tillsynsfrågor i lantbruket.

Syftet med insatsen var att kontrollera arbetsmiljön i branscher med förhöjd risk för oegentligheter, samt att förebygga och motverka arbetslivskriminalitet. Resultaten från insatsen kommer nu att följas upp av respektive myndighet.

Myndigheterna mot arbetslivskriminalitet

Nio myndigheter har regeringens uppdrag att arbeta tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet inom olika branscher.

Tillsammans planerar och genomför de oanmälda kontroller för att stoppa regelbrott och annan brottslighet i arbetslivet. Kontrollerna genomförs i riskbranscher som till exempel transport, bygg, bärplockning, bilverkstäder, biltvättar, slakterier, byggverksamhet, restauranger och skönhetssalonger.

Sedan 2018 har myndigheterna genomfört cirka 17 000 gemensamma kontroller. Sedan 2023 organiseras kontrollerna inom ramen för samverkan i de sju regionala centren mot arbetslivskriminalitet, AKC. Dessa finns i Stockholm, Umeå, Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala och Örebro.

Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet i arbetet mot arbetslivskriminalitet. I arbetet deltar även Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten.

Källa: Arbetsmiljöverket