En fjärdedel av slakten kommer från gårdar i Skåne


2025-04-11

Bild: Anna Johnson, Scandinav Bildbyrå

Cirka 25 procent av den slaktade kvantiteten av nötkreatur, gris samt får och lamm kommer från gårdar i Skåne. Fem procent av slakten består av djur från de fem nordligaste länen. Det visar den senaste statistiken över animalieproduktionen.

Slakt av gris dominerar i de flesta länen. I Skåne, Blekinge och Västmanland stod slakten av gris för mer än 75 procent av den slaktade kvantiteten. I Södra Sverige dominerar slakten av nöt i Jönköpings och Kronobergs län där 95 procent respektive 75 procent av slakten bestod av nötkreatur. Andra län med hög andel slakt från nötkreatur är Jämtlands, Västernorrlands och Dalarnas län.

Det län där andelen slaktad kvantitet från får är störst är Gotland med 4 procent.

 

Andel slaktad kvantitet av nötkreatur, gris och får per län, procent, samt total slakt per län, år 2024, tusen ton. Källa: Jordbruksverket

En tredjedel av nötköttet kommer från gårdar med mjölkkor

Den slaktade kvantiteten av nötkött fördelas mellan:

För de företag som har moderdjur har slakten delats upp efter besättningsstorlek. För de företag som har kor för uppfödning av kalvar dominerar slakten från mindre besättningar medan förhållandet är det motsatta för företag som har mjölkkor. Drygt 19 procent eller 26 100 ton av den slaktade kvantiteten kom från gårdar med besättningar mellan 1 och 24 kor för uppfödning av kalvar.

 

Slaktad kvantitet nötkött efter besättningsstorlek år 2024, tusen ton. Källa: Jordbruksverket

Om statistiken

I månadsstatistiken för animalieproduktion i april redovisas en uppdelning av slakten av större lantbruksdjur efter län, produktionsområde, besättningsstorlek för nötkreatur samt åker- och jordbruksmarkens storlek.

Statistiken är en sambearbetning av Jordbruksverkets slaktregister och Lantbruksregistret (LBR).

Källa: Jordbruksverket