Årets Mjölkbonde® 2025 vill locka fler till branschen
Emils resa mot att bli mjölkföretagare började som praktikant på gården han numera äger och driver. Han arbetade där under 15 år tills han under torkåret 2018 köpte gården och djuren. På bara ett par år har Emil uppnått mycket fina resultat inom djurhälsa, produktion och ekonomi. Det är en mindre gård med 66 mjölkande, totalt 148 djur och med den aktningsvärt höga avkastningen 14 300 kg ECM. Emil hoppas att hans fina resultat kan inspirera och locka fler till branschen.
— Jag vill visa att en besättning som är mindre än genomsnittet i Sverige kan vara lönsam och framgångsrik. Dessutom är det inte så vanligt att köpa en gård, såsom jag gjort. Att jag blir Årets Mjölkbonde 2025 hoppas jag kan vara en drivkraft och sporre till andra som vill in i branschen,. Min dröm om att bli mjölkbonde kommer från mina morföräldrar som hade en liten gård med 10 kor, där jag var mycket som barn, säger Emil Henrysson.
Ångrar inte en sekund att han blev mjölkbonde
Eftersom Emil sköter det mesta på gården själv gäller det att jobba smart och effektivt, och Emil strävar efter kostnadseffektiva och arbetsbesparande lösningar. Föräldrarna Lena och Arne är nyblivna pensionärer och hjälper till på gården ett par förmiddagar i veckan.
— Jag är så glad och stolt över att få det här priset! Jag trivs verkligen med mina kor och jag ångrar inte en sekund att jag blev mjölkbonde, säger Emil Henrysson.
När man driver en mindre gård gäller det att hålla nere kostnaderna och därför har mixervagnen valts bort och korna utfodras med rundbalsensilage och småbalar halm som körs in på foderbordet ett par gånger i veckan. Korna har fri tillgång till grovfoder och utöver det får de kraftfoder. Den fina produktionen på strax över 14 000 kg ECM är ett resultat av hög tillväxt på kalvarna, bra foder från fyra skördar grovfoder och att korna mjölkas tre gånger om dygnet i mjölkroboten.
Följer mjölkmängd och celltal
Gården har varit med i Kokontrollen® sedan 1958. Provmjölkningen sköter Växas personal varje månad vilket Emil tycker är värdefullt. Viktiga nyckeltal som följs är mjölkavkastningen, protein och fetthalt i mjölken, celltalen och mjölk minus foder. Siffrorna från Kokontrollen är bland annat viktiga när Emil ska uppdatera foderstaten.
I tjurvalet är det viktigt med bra ben, och sedan roboten installerades 2021 har det blivit mer betydelsefullt med spenplacering och mjölkbarhet. Djuren med högst avelsvärden semineras med könssorterade doser för att få kvigkalvar för att skynda på avelsframstegen. För att höja värdet på kalven från kor med lägre avelsvärden använder han köttrasdoser.
Juryns motivering lyder:
Med ett mycket gott djuröga och målmedvetet arbete har Årets Mjölkbonde® 2025 uppnått mycket fina resultat inom djurhälsa, produktion och ekonomi. Årets pristagare har lyckats med sin dröm att bli mjölkföretagare genom att köpa den gård där han tidigare var anställd. Tack vare en genuin passion för yrket, kostnadsmedvetenhet och förmåga att hitta enkla och tidsbesparande lösningar samt genom att alltid göra det lilla extra, har vinnaren på några få år utvecklat verksamheten till ett framgångsrikt företag. Det finns ett starkt engagemang för bygden och som förtroendevald i lantbrukets organisationer bidrar Årets Mjölkbonde® till att forma framtiden för svensk mjölkproduktion.
Fakta om gården
- Årets Mjölkbonde® 2025 Emil Henrysson, Össjö
- Ägt gården sedan 2018
- Omsättning: 5,5 miljoner kr (2024)
- Bolagsform: AB sedan 2025
- Antal djur: 148, antal mjölkande 66 kor
- Årsavkastning: 14 300 kg ECM
- Mjölkningssätt: en DeLaval mjölkrobot
- Äger: 75 ha och brukar 88 ha varav bete 25 ha
Om tävlingen Årets Mjölkbonde® och om att bli Årets Mjölkföretagare®
Årets Mjölkbonde är ett pris som instiftades 2012 för att uppmärksamma och belöna skickliga mjölkföretagare. Priset ska årligen tilldelas en mjölkföretagare som föredömligt utvecklat sitt företag, är en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklar mjölksektorn. Han eller hon ska även i sitt företagande på ett exemplariskt sätt samordnat lönsamhet, effektivitet, ledarskap och uppvisat stor hänsyn till djur och miljö. För att understryka den affärsmässiga prestationen får vinnaren i tävlingen numera även titeln Årets Mjölkföretagare®.
Årets Mjölkbonde utses av en oberoende jury bestående av personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande. Juryn arbetar på uppdrag av Växa och Ludvig & Co. Utmärkelsen delas ut i samarbete med LRF Mjölk vid den årliga utdelningen av guldmedaljer till mjölkbönder.
Källa: Ludvig & Co