40 miljoner till ny lantbruksforskning


2024-12-17

Bild:Juliana Fälldin

14 forskningsprojekt som ansökt om medel i Stiftelsen Lantbruksforsknings öppna utlysning 2024 beviljas finansiering om totalt 40 miljoner kronor.

Med 80 inkomna ansökningar till den öppna utlysningen 2024 har bedömnings- och beredningsgrupperna haft ett hårt arbete under hösten med att välja ut de forskningsprojekt som gör mest nytta för näringen och samtidigt har en hög vetenskaplig nivå.

I den årliga öppna utlysningen söker forskarna medel inom tre olika fokusområden; Livsmedel animalier, Livsmedel vegetabilier samt Klimat och miljö. Projekten ska stärka lantbruksnäringens konkurrenskraft – företagande och hållbarhet ska genomsyra alla projekt som beviljas medel. De 14 nya forskningsprojekten som nu kan startas upp har en stor bredd.

– Det är glädjande att stiftelsen åter igen delar ut forskningsmedel till projekt som visar potential att lösa en bredd av aktuella frågeställningar i lantbruket. Vi ser fram emot att följa forskningen och framför allt att se resultaten som om några år garanterat kommer skapa nytta för lantbrukarna, säger Mathilda Hollertz, vd på Stiftelsen Lantbruksforskning.

18 miljoner till sex nya forskningsprojekt om animalier
Inom fokusområdet Livsmedel animalier satsas forskningsstöd till reducering av metanutsläpp från kött och mjölkproduktion med hjälp av avel i ett projekt. I ett annat undersöks ekonomiska konsekvenser på gårdsnivå vid omställning till miljömässig hållbarhet.

När det kommer till grisar har medel beviljats för att skydda Sveriges grisproduktion från afrikansk svinpest genom att undersöka hanteringen av matavfall. Inom fårproduktionen ska forskare uppskatta förekomst, och minska inverkan av, den fästingburna infektionen anaplasma hos betande får i ett projekt som beviljats medel.

Det satsas även medel på forskning om kycklingar i två projekt. Det ena där forskarna ska titta närmare på varför underhudsinflammation hos kyckling utvecklas och hur den kan förebyggas. Det andra vill ta reda på hur skillnader i utfodring och management kan påverka en effektiv tömning av kycklingars kräva inför slakt.

– Majoriteten av årets beviljade animalieprojekt fokuserar på handfasta frågeställningar som kan leda till direkta förbättringar i produktion för optimerad lönsamhet, dessutom har två projekt beviljats medel fokuserande på förhöjd miljömässig hållbarhet med bibehållen produktion. Jag har stor förväntan på att årets beviljade projekt kan leda till direkta förbättringar i såväl djurhälsa som förbättrad ekonomisk och miljömässig hållbarhet, säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare Livsmedel animalier.

Drygt 10 miljoner till ny forskning om vegetabilier
Fyra av ansökningarna inom fokusområdet Livsmedel vegetabilier har beviljats forskningsmedel. Bekämpning av kornflugan och fritflugan ska beforskas genom att identifiera resistenta grödor, optimera bekämpningsmetoder, men också övervaka naturliga fiender för att stödja framtida biologiska bekämpningsmetoder.

Ett av projekten berör åtgärder för framtida väder, där forskarna ska ta fram metoder för att hitta sorter av lantbruksgrödor som är anpassade till framtida väderförhållanden. Ett annat forskarteam har fått medel för ett webbaserat verktyg som på ett bättre sätt kan hitta lämpliga platser för fältförsök.

Ytterligare stöd för det digitala jordbruket kommer göras i ett projekt som ska bygga upp kunskap för att bättre kunna fatta beslut om växtskydd i ett framtida digitaliserat jordbruk.

– Det är intressant att se hur väl frågeställningarna i projekten korrelerar med vår samtid. Jag är inte förvånad över att projekten i år handlar om försöksverksamhet, väder och vattenhantering samt växt- och djurskydd för att nämna några ämnen man just nu ofta diskuterar i näringen, säger Mattias Norrby, forskningschef Stiftelsen Lantbruksforskning.

11,5 miljoner för ny lantbruksforskning om klimat och miljö
Inom fokusområdet Klimat och miljö har fyra ansökningar beviljats medel till forskning.

Ett projekt ska undersöka hur elever på lantbruksskolor kan möta utmaningar i form av ett nytt klimat samt ökande krav från samhället vad gäller ökad produktion och hållbarhet. Ett annat projekt har fått medel för att testa ett kartverktyg som tagits fram för att uppskatta möjligheten att lagra vatten och därmed klara odling i extremväder på ett bättre sätt.

Kunskapen om moderna bevattningssystem, så kallade “RIS” som utvecklats för att klara klimatförändringar är än så länge ofullständig när det kommer till påverkan på näringsämnen i mark och utsläpp till luft och vatten. Ett forskarteam har fått medel för att undersöka just detta.

Vidare har forskare fått stöd för att undersöka om en kombination av torr- och våtrötning vid biogasproduktion från gödsel tillsammans med olika grödor kan öka lönsamheten och ytterligare minska klimatpåverkan.

– Jag är glad över att se en spridning över disciplinerna och att vi finansierar projekt inom både samhällsvetenskap, humaniora och naturvetenskap. Projektansökningarna i årets öppna utlysning hade överlag en hög ambitions- och vetenskaplig nivå med många bra ansökningar för våra beredningsgrupper att hantera, säger Mattias Norrby forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning.

Nytta för näringen kombinerat med hög vetenskaplig kvalitet
I den här utlysningen tillämpas en tvåstegsberedning med branschrepresentanter som gör en första bedömning av att forskningsmedlen används så effektivt som möjligt och ger största möjliga nytta för näringen. Därefter tar beredningsgrupperna vid, de består till hälften av vetenskapliga bedömare och till hälften av relevansbedömare och har till uppgift att välja ut de ansökningar som har störst nytta för näringen samtidigt som de håller hög vetenskaplig kvalitet.

Medlen till den tillämpade lantbruksforskningen samlas in från Sveriges Lantbrukare och förmedlas via Stiftelsen Lantbruksforskning. Lantbrukarna tar därmed ett stort ansvar för att lantbruket ska utvecklas på ett hållbart och lönsamt sätt. Det viktiga samspelet mellan forskningen och nyttan och utvecklingen för varje enskild lantbrukare är den röda tråden i stiftelsens verksamhet.

I år beviljades medel om 39.420.000 kronor till 14 forskningsprojekt. Läs mer om alla projekten via länkarna nedan.

Fokusområde Livsmedel animalier

Summa beviljade medel 17 915 000 SEK
 

Fokusområde Livsmedel vegetabilier

Summa beviljade medel 10 077 000 sek

Fokusområde Klimat och miljö

Summa beviljade medel 11 428 000 sek