Politik och praktik möttes på Lantbrukets dag i riksdagen
Bo Selerud, förbundsdirektör för Hushållningssällskapet, framhåller betydelsen av att mötas i dialog i de frågor som verkligen har betydelse för branschen:
– Lantbrukets dag är en fantastisk arena, där vi lyckas sammanföra dagens verklighet för lantbrukarna, branschföreträdarnas behov och beslutsfattarna. Den dialog, de samtal, kunskaps- och erfarenhetsutbyten som uppstår här driver tveklöst de viktiga frågorna framåt.
Innovativa lösningar och tekniska framsteg
Dagen inleddes av Per Frankelius och Karolina Muhrman från Linköpings universitet och Digitala navet. De visade upp en fascinerande bild av det tekniska landskapet inom lantbruket, där allt från AI-stödd punktbesprutning till självgående bevattningssystem visades upp.
– Det bubblar av innovativa lösningar med hög internationell klass. Lantbrukarna måste få möjlighet att använda den nya tekniken, betonade Per Frankelius.
Hushållningssällskapet lyfte lantbrukets utsatta roll i kristider
Lovisa Filipsson från Hushållningssällskapet målade upp en tydlig bild av lantbrukets sårbarhet vid krissituationer, där ett strömavbrott snabbt får allvarliga konsekvenser. Med hjälp av konkreta exempel visade hon hur gårdar kan stärka sin motståndskraft genom att minska beroendet av elnätet, exempelvis med hjälp av biogas.
– Ett robust lantbruk handlar om att förhindra att det blir mörkt och framförallt att det förblir mörkt. Det krävs att vi identifierar risker på gårdsnivå och utvecklar hållbara, genomförbara lösningar, förklarade Filipsson.
Branschens röster och politiska löften
Panelsamtalen blev dagens höjdpunkt. Henrik Lander, Sveriges Nötköttsproducenter, Inger-Lise Sjöström, Svensk Mjölk, Johan Eriksson, Sveriges Grisföretagare, Marie Lönneskog, Svenska Ägg, Arvid Tunemar, Svensk Fågel, Ulf Ekholm från Svenska Fåravelsförbundet och Mikael Engdahl, Vadstena Sparbank, delade sina tankar om vad politikerna behöver göra. Panelen lyfte fram både uppskattning för politiska åtgärder, såsom billigare diesel och möjligheten att framföra önskemål via kunskapsnavet, och konkreta medskick till beslutsfattarna. Bland önskemålen fanns bland annat bättre beredskap mot svinpest och krafttag i betesfrågan. Större mod hos politikerna att ta tag i svåra frågor behövs, var man eniga om. Dessutom uppmanades politikerna att besöka gårdarna för att få en bättre förståelse för lantbrukets verklighet. Moderatorer var Bo Selerud och Magnus Oscarsson.
Regelförenkling – en nödvändighet för svenska lantbrukare
Frågan om regelkrångel och behovet av regelförenkling inom lantbruket togs också upp på agendan. Magnus Oscarsson i egenskap av särskild utredare diskuterade tillsammans med Åsa Hill från LRF hur administrationen kan minskas för att frigöra tid och resurser för lantbrukarna med stöd av Erik Olsson från Edsbyn. Erik som själv är lantbrukare, berättade om sin situation som ung lantbrukare idag. Svårigheterna med att starta upp, söka investeringsstöd och få ekonomin att gå ihop som lantbrukare i dagens Sverige blev tydliga.
Marita Wulf, en av dagens lantbrukare på plats, är på väg att lämna över sin gård. Hon delade en personlig berättelse på temat:
– Jag har inte ens vågat berätta för mina barn att jag lägger ner hälften av min arbetstid på administration. Jag har insett att jag måste göra ett årshjul för att de som tar över inte ska missa något viktigt som kan få tråkiga konsekvenser.
Utlovar fortsatt dialog
Statssekreterare Dan Ericsson pratade engagerat bland annat om Livsmedelsstrategin 2.0, något han menar ska ses som en process mer än ett färdigt dokument. Han betonade också vikten av robusthet inom lantbruket, inte minst i oroliga tider, genom att citera Tage Erlander: ”Maten står över allt.”. Landsbygdsminister Peter Kullgren avslutade dagen med att lyfta fram regeringens pågående arbete, och lovade att fortsätta lyssna på branschens behov.
– Vi är här för att skapa de förutsättningar som lantbruket behöver för att blomstra, avslutade Kullgren.
En gemensam väg framåt
Magnus Oscarsson summerar dagen med glädje och tacksamhet över att ha genomfört Lantbrukets dag i riksdagen för nionde året. Han lyfter fram den direkta uppskattningen från lantbrukarna och betydelsen av att som politiker få en djupare inblick i både lantbrukets utmaningar och framtida möjligheter.
– Det är värdefullt att ta del av jordbrukarnas vardag, särskilt tillsammans med Hushållningssällskapet som verkligen har fötterna i jorden, säger Oscarsson.
Lantbrukets dag i riksdagen 2024 blev en framgång som inte bara satte ljuset på branschens utmaningar utan också dess potential att bidra till ett hållbart Sverige. Dagen bidrog till att förstärkta dialogen mellan lantbrukare, politiker och branschföreträdare – en dialog som nu har alla förutsättningar att fortsätta.
Text: Sara Hertzman Persson