Årets totalskörd av spannmål beräknas till 5,1 miljoner ton, vilket är 19 procent större än förra årets låga skörd. Skörden är dock 6 procent mindre än genomsnittet för de senaste fem åren. Undermåliga och försenade etableringar av både höstsådda och vårsådda grödor i kombination med försommartorka minskade årets skörd till under femårsgenomsnittet.
Höga nederbördsmängder under hösten 2023 medförde etableringsproblem på en betydande andel av arealerna. Höga vattenstånd och översvämningar under vintermånaderna ledde sedan till att arealer stod under vatten. Hektarskördarna av höstvete var lägre än normskördarna för alla län med odling av grödan, och speciellt låg i Jönköpings län där den var 26 procent lägre. En utdragen vårvinter med lokalt sent snöfall medförde att det efterföljande vårbruket blev senarelagt i stora delar av Svealand och Götaland. Hektarskördarna av vårkorn blev i dessa delar av landet lägre än normskördarna för samtliga län med undantag för Dalarnas och Örebro län. I Norrland, med undantaget Västerbottens län, blev hektarskördarna av vårkorn mellan 6 och 25 procent högre än normskördarna för dessa län.
Hektarskördar av vårkorn för sex olika län under 2024 i jämförelse med varje läns normskörd (förväntad skörd).
Höga hektarskördar av höstraps i Mälardalen men låga i sydväst
Totalskörden av raps och rybs beräknas till 282 500 ton, och är därmed 7 procent mindre än förra årets totalskörd. Minskningen beror till stor del av mindre arealer än föregående år. Hektarskördarna av höstraps, som är den dominerande grödan, var noterbart höga i Uppsala och Stockholms län. Där var hektarskördarna 32 respektive 21 procent högre än normskördarna för dessa län. I Västra Götalands och Hallands län var hektarskördarna i stället låga. Där var hektarskördarna 25 respektive 14 procent lägre än normskördarna för dessa län.
Låga hektarskördar av ärter i Götaland
Den totala skörden av ärter beräknas till 73 700 ton, vilket är 34 procent större än fjolårsskörden och 9 procent större än femårsgenomsnittet. I Götaland var hektarskördarna av ärter lägre än både normskörden och femårsgenomsnittet för alla län i denna del av landet. Hektarskörden i Östergötlands län var noterbart låg, 22 procent lägre än femårsgenomsnittet och 30 procent lägre än normskörden i länet. För länen i Mälardalen var hektarskördarna i nivå med normskördarna för respektive län. Totalskörden av åkerbönor beräknas till 51 600 ton, vilket är 7 procent större än i fjol och 12 procent mindre än femårsgenomsnittet. Hektarskörden av åkerbönor i Västra Götalands län var 14 procent högre än femårsgenomsnittet i länet.
Om statistiken
Tidsserier med den slutliga skördestatistiken finns tillgängliga i SCB:s statistikdatabas och i Jordbruksverkets statistikdatabas. I Jordbruksverkets statistikdatabas finns även den preliminära skördestatistiken. För en del av grödorna finns tidsserier med skördestatistik från och med år 1913.
Slutliga resultat för skördestatistik 2024 kommer att redovisas i april 2025.