Sedan början av 2024 har ett 100-tal sjukdomsfall med Salmonella Enteritidis identifierats och epidemiologiska utredningar har pekat på att smittan kommer från importerade ägg, enligt Folkhälsomyndigheten. Myndigheterna har tidigare inte lyckats få smittan bekräftad, men nu finns provsvar som tydligt visar på förekomst av salmonellasmitta i ägg från en ukrainsk leverantör.
– Svenska Ägg ser naturligtvis mycket allvarligt på detta och står i tät dialog med myndigheterna, som i sin tur har kontakt med importören, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg. Det borde vara självklart att importerade ägg lyder under samma strikta regelverk och kontrollsystem som svenska ägg.
Den svenska salmonellakontrollen omfattar hela livsmedelskedjan från foder till färdiga livsmedel och innebär att eventuella fynd av salmonella hanteras längs hela produktionskedjan. Om smitta misstänks eller konstateras spärras en svensk anläggning, äggen återkallas omedelbart från handeln och åtgärder inleds på produktionsplatsen för att spåra och destruera smittan.
– De importerade äggen från den aktuella leverantören måste omedelbart återkallas och leveranserna från den aktuella anläggningen helt och hållet spärras för import. Detta för att värna om den svenska salmonellagarantin, livsmedelssäkerheten och folkhälsan, säger Leif Denneberg, styrelseordförande, Svenska Ägg. Det är av yttersta vikt att myndigheterna agerar skyndsamt.
De importerade äggen säljs idag till restauranger via grossist och till privatpersoner via butiker som inte tillhör de större handelskedjorna, enligt myndigheterna. Livsmedelsverket konstaterar att ett återkallande alltid ska göras av ett livsmedelsföretag om de livsmedel de säljer är en hälsorisk och har nått konsumenter. Salmonella sprids främst via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt.
– Livsmedelsverkets rekommendation är sedan länge att enbart äta råa ägg från exempelvis Sverige, då det finns större risk för att ägg från länder utanför Norden innehåller salmonella, säger Marie. Titta efter SE-märkningen och den rosa checken på äggskalet, eller ursprungsmärkningen Från Sverige, på förpackningen. De visar att äggen är svenska, certifierade och kontrollerade från höna till butik.