I slutet av mars kommenterade Lantmännen Livsmedelstrategin 2.0 genom att välkomna dess fokus på stärkt konkurrenskraft, ökad produktion, gastronomi och export samt förbättrad beredskap. Lantmännen nämnde framförallt fem nyckelområden: produktion, beredskap, livsmedelskvalitet, klimatanpassning samt forskning och innovation. Företaget ser vidare export som avgörande för såväl lönsamhet som jobbskapande.
När regeringen anordnade ett arrangemang för presentation av Livsmedelsstrategin 2.0 pratade Patrik Myrelid, strategichef på Lantmännen, på scen inför privata och offentliga branschaktörer. Ämnet var ett ämne som var centralt i Lantmännens kommentar – livsmedelsexport.
– En ökad och utvecklad export kräver flera saker, där en ökad produktion är en självklarhet. För att svenskt lantbruk och livsmedelsindustri långsiktigt ska lyckas så krävs det ett starkt exportben, tillsammans med en stark position på hemmaplan. Sedan måste näringslivet och det offentliga arbeta tätt tillsammans för att lyckas med exporten. Det handlar om de rätta exporttillstånden, marknadsföringen av livsmedel från Sverige och draghjälp från ministrar på delegationsresor, säger Patrik Myrelid.
Samarbete är en återkommande del i Livsmedelsstrategin 2.0.
– Regeringen föreslår en etablering av “Food Export Center” som ska möjliggöra detta i samarbete mellan stora och små företag, branschorganisationerna och myndigheterna. Det är centralt att exporten matchas av en företagsnära forsknings- och innovationsagenda enligt samma samarbetsmodell, säger Patrik Myrelid.
– Efter en lång process med att arbeta genom Livsmedelsstrategin är det centralt att nu omsätta åtgärderna till praktik. Vi har en god potential med vårt hållbara lantbruk och innovativa livsmedelsföretag. Som Lantmännen vill vi bidra till att exportstrategin lyckas, avslutar Patrik Myrelid.
Källa: Lantmännen