Det är ett tidigt vårbruk vilket innebär bättre förutsättningar för grödorna att växa och mogna. Och en bra skörd hoppas alla på, för att öka lönsamheten i branschen och för att öka Sveriges livsmedelsberedskap, något som är brinnande aktuellt i dessa oroliga tider.
Exakt när vårbruket börjar går inte att säga på förhand. Men när solen börjar värma upp jorden avgör varje bonde utifrån sina markers förhållanden när de ska dra igång. På många håll i Mälardalen har bönder börjat bereda sina marker för årets produktion av mat, vilket vi kan se på åkrarna runt omkring.
Vårbruket är en intensiv period för lantbrukare, tillsammans med skörden den period när de har som mest att göra. Och mycket av den verksamheten ser också allmänheten, med fler lantbruksmaskiner på våra vägar som ett exempel. Gödseltunnor ska ut och sprida kogödsel på åkrarna som ska jämnas till med harven. Stora stenar ska plockas bort, och vissa grödor ska sås. Sen väntar bonden på lagom mängd sol, värme och regn. Har man djur ska de kanske släppas ut på bete, beroende på vilka djur man har.
Det är alltså en tid då bönder måste ut med sina ofta stora maskiner på vägarna, bland vanliga bilister. Vi önskar att alla visar hänsyn i trafiken och tar det lugnt.
Vill ni prata med en lantbrukare om vårbruket så hör av er! Det är bråda tider för många, men vi ska göra vad vi kan för att förmedla en kontakt.
Källa: LRF