Logo

Instagram

Facebook

Högt medelpris och fem tjurar över 100 000 kronor vid årets tjurauktion på Gunnarp


2025-03-24

Bild: Växa

Höga medelpriser och många besökare har kännetecknat årets auktion på Gunnarp. 61 563 kr var medelpriset i år vilket är nära 15 procent högre än 2024. Det högsta budet, hela 142 000 kronor, lades för en charolais och fem tjurar såldes för över 100 000 kronor.

Gunnarps auktion och visningsdag är en viktig samlingspunkt för avels- som bruksbesättningar. Totalt 140 noggrant utvalda tjurar sattes in i år för individprövning. Urvalet inför prövningen sker i samarbete med rasföreningarna och motsvarar åtgångens mest intressanta tjurkalvar. Angus, charolais, hereford, limousin och simmental och totalt 82 tjurar var representerade på årets Gunnarpsauktion, som avslutades kl 15.00 idag. 82 tjurar innebär 59-procentig auktionsgrad, vilket är ett högre värde än det genomsnittliga, över en tioårsårsperiod, som är 54 procent. 61 563 kronor i medelpris är det näst högsta medelpriset någonsin.

Tjurar med god hälsa och tillväxt

Inför årets insättning av kalvar hade djurägaren fått tydliga instruktioner om att förbereda kalvarna extra väl genom att se till att de var avvanda och vana vid kraftfoder för att förbereda kalvarna på bästa sätt inför förändringen det innebär att komma till en ny miljö. Vaccinationer mot RS-virus kan vara en av förklaringarna till att tjurarna mått ovanligt bra och tillväxten varit god.

-Det har varit en jämn prisbild där få tjurar har sålts för utropspriset, vilket innebär att Köttrasprövningens varumärke står stabilt. Antalet budgivare representerar ett kundunderlag där man är beredd att betala mer för en kvalitetsdeklarerad tjur från Köttrasprövningen. Det finns en stark framtidsvilja att satsa på bra djur och uppfödarna är beredda att betala bra för avelsdjur. Att få en opartisk bedömning av ett djur är värdefullt oavsett om det är ett djur som ska till en bruks- eller avelsbesättning och individprövningen är navet i den svenska köttrasaveln. Fler av förstagångsprövarna har lyckats väl och ett par av dem har lyckats få riktigt fina auktionsresultat, säger Louise Ryberg, vd Svensk Köttrasprövning.

Årets visning var välbesökt med cirka 550 besökare, där merparten kom från södra Sverige. Men även ett femtiotal besökare från Danmark och ett antal besökare från Tyskland.

Simmental hade högsta medelpriset och charolais högsta budet

Rasen som lyckats bäst är simmental som fått det högsta medelpriset om 70 000 kronor.

Charolais med hela 34 djur hade högsta försäljningsvärdet över 2 miljoner kronor. Det högsta budet på auktionen, hela 142 000 kronor, lades för en charolais vid namn Vagabond av Ekeröd

Fem tjurar såldes för över 100 000 kronor.

Tabell över antal tjurar, medelpris, högsta pris och totalt försäljningsvärde

 

Antal

Medelpris kr

Högsta pris kr

Summa kr

Namn bäst betalda (högsta pris)

Charolais

34

60 882,35 kr

142 000 kr

2 070 000 kr

Vagabond av Ekeröd

Angus

9

59 111,11 kr

79 000 kr

532 000 kr

Frasse av Davidsta

Simmental

13

70 000,00 kr

118 000 kr

910 000 kr

Helix av Björnahult

Limousin

9

55 333,33 kr

85 000 kr

498 000 kr

Vimse av Kolossal

Hereford

16

59 625,00 kr

109 000 kr

954 000 kr

Elf av Gylteboda

    

4 964 000 kr

 

 

För mer information kontakta:

Louise Ryberg, vd Svensk Köttrasprövning, mobil: 073-673 29 77, louise.ryberg@vxa.se

 

Fakta om individprövningen och auktionen i Gunnarp

Totalt 140 antal tjurar sattes in i år. Insatta tjurar är noga utvalda i samarbete med rasföreningarna och motsvarar åtgångens mest intressanta tjurkalvar. Under prövningsperiodens 154 dagar mäts och bedöms tjurarna på ett flertal olika parametrar som tillväxt, lynne, fertilitet, klövar, slaktkroppsegenskaper, hälsa och exteriör. De tjurar som klarat prövningen med godkänt resultat på alla parametrar säljs på Köttrasprövningens auktion i mars. Individprövningen ska ske på ett sätt som liknar vanlig nötköttsproduktion. Målet är att eliminera miljöfaktorer så mycket som möjligt så de genetiska faktorerna som ligger bakom skillnaderna mellan djuren blir tydliga. Individprövningen är officiell och följer bestämmelser som är fastställda av Jordbruksverket.

Tjurarna är samtliga födda mellan den 20 december och 10 april och sätts in på Gunnarp i mitten av augusti. Före startvägningen delas de upp i grupper efter ras och födelsetidpunkt, för att få så jämna grupper som möjligt. Alla kalvar har besiktigats av veterinär innan de anländer till Gunnarp. I år finns tjurar från raserna angus, charolais, hereford, limousin och simmental. De går lösa i det öppna stallet i boxar med djupströ med skrapad gång framför foderbord och har fri tillgång till fullfoder.

Tillväxtmätning och exteriörbedömning

Tjurarnas tillväxt mäts genom vägning varannan vecka under prövningsperioden. Den genomsnittliga tillväxten används för att beräkna T-talet, ett relativtal som beskriver tjurens tillväxt i jämförelse med övriga tjurar inom samma ras, år och åldersgrupp. Tjurarnas funktionella exteriör bedöms genom linjär bedömning. Tjurar med god exteriör är säkrare betäckare, håller längre och nedärver goda exteriöra egenskaper som ger starka och hållbara avkommor.

Fertilitetsbedömning och klövhälsa

Testikelomkretsen, som är starkt kopplad till fertilitetsegenskaper, mäts också. Stationsveterinären undersöker dessutom tjurarnas testiklar och bitestiklar flera gånger under prövningsperioden. Goda fertilitetsegenskaper, i form av stark könsdrift, tydliga brunster och kortare kalvningsintervall, är avgörande för produktionsekonomin. Klövhälsan är också viktig för både tjurens och dess avkommas livslängd och hälsa. Tjurarnas klövar bedöms avseende hälsa, form och verkningsbehov i samband vid verkningen.

Slaktkroppsegenskaper och lynnesbedömning

Tjurarna scannas med ultraljud över ryggmuskeln för att mäta viktiga slaktkroppsegenskaper, så som muskeldjup, fettmängd och marmorering. Lugna och lätthanterade djur är mycket viktigt i praktisk nötköttsproduktion. Det är dels en säkerhetsfråga, men också viktigt för en enkel hantering av djuren utan alltför stor arbetsinsats. På prövningen observeras tjurarnas lynne mycket noga under hela vistelsen på stationen, där tjurar som visar dåligt lynne gallras bort. Lynnet bedöms även utifrån en 9-gradig skala.

Hälsokontroller och sjukdomsövervakning

Samtliga tjurar genomgår noggranna veterinärbesiktningar, både i hemmabesättningen innan intransport. Under tiden på prövningsstationen står de under kontroll av stationsveterinären. För att så långt möjligt undvika hälsostörningar läggs stor vikt vid förebyggande hälsovård. I år togs även prov för Mycoplasma bovis innan tjurarna sattes in på stationen, men viden provtagning på stationen konstaterades antikroppar mot Mycoplasma bovis hos tjurarna, liksom i fjol. Trots resultatet från provtagningen finns inga direkta tecken på att smittan skulle ha påverkat djurens allmänna hälsotillstånd eller tillväxt, vilket är mycket positivt och bekräftar besättningens goda hälsostatus. Tjurarna kommer genomgå en grundlig veterinärbesiktning innan de blir godkända för auktion. En hälsodeklaration medföljer varje tjur efter avslutad prövning.

Genomisk analys och prövningstal

Tjurarna analyseras även genomiskt för härstamningsverifiering, förstärkta avelsvärden samt för att erhålla svar på monogena egenskaper så som hornlöshet och genetiska defekter. Dessutom beräknas ett så kallat P-tal (prövningstal), ett relativtal som gör det möjligt att väga in fler egenskaper och därmed beskriva tjurarnas samlade kapacitet på ett mer komplett sätt. P-talet är auktionsgrundande och samtliga tjurar rangeras efter P-talet vid auktion.

Auktion och försäljning

Endast de tjurar som har klarat prövningen med godkänt resultat på alla parametrar får säljas på Köttrasprövningens auktion i mars månad som startade 15 mars och avslutades kl 15.00 den 21 mars.

Källa: Växa


Skriv ut





Vårbudgeten 2025 – fortsatt ojämlik behandling av svensk kycklingnäring

Vårbudgeten för 2025 innehåller flera satsningar som på pappret kan gynna...

Läs mer
Malin Svedberg

Landshypotek Bank släpper ny rapport om vägen till ökad matproduktion i Sverige

Landshypotek Bank släpper under våren tre rapporter på temat "Mot 2030 – fem...

Läs mer
Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund

LRF kommenterar vårbudgeten: Vi måste få möjlighet att stärka beredskapen i hela Sverige

I dag presenterar regeringen årets vårproposition och vårbudget. För fö...

Läs mer


OP Maskiner ansluter sig till Powered by Kramp – för ännu starkare service till kunder inom lantbruk, skog och trädgård

Vi är glada att meddela att OP Maskiner nu blir en del av det framgångsrika konceptet...

Läs mer


Höjd dieselskatt för jordbruket bättre för miljön: Så kan inkomstbortfallet motverkas

Jordbruket får idag skattelättnader på diesel för att stärka...

Läs mer


Vollsjö Lantbruksservice ansluter till Powered by Kramp – stärker erbjudandet med snabb service och starkt partnerskap

Vollsjö Lantbruksservice, det familjära företaget med en passion för...

Läs mer
Hästa Gård visades upp i vårsolen när den nya arrendatorn presenterades.

Nu flyttar alpackorna in på Hästa Gård

Stockholms stad har äntligen tecknat ett nytt avtal med en arrendator för Hästa...

Läs mer
Bild från ett tidigare gårdsbesök i Olahus.

Gårdsbesök i Hässleholm – En unik chans att lära dig mer om svensk kött- och mjölkproduktion

Den 15 april bjuder vi in lokala journalister till en spännande dag till två...

Läs mer


Svensk satsning för att minska utsläpp från Svensk Röd Boskap genom selektiv avel

Växa, Sveriges största medlemsorganisation för mjölk- och nötkö...

Läs mer


En fjärdedel av slakten kommer från gårdar i Skåne

Cirka 25 procent av den slaktade kvantiteten av nötkreatur, gris samt får och lamm...

Läs mer


Matproduktionen drar igång - vårbruket är här!

Vårbruket har börjat runt om i Mälardalen, bönderna är ute på sina...

Läs mer


Bayer lanserar tillväxtreglering i raps

Hingios är en ny tillväxtreglerare för höstraps som stärker ö...

Läs mer


Djur står fastbundna i avföring hos guldbelönad mjölkbonde

I en fallfärdig lada lever flera kvigor i sin egen avföring och står fastbundna i...

Läs mer


Vinnande klass i Bonden i skolan-tävlingen besöker gård i Hylte – prisutdelning den 8 april

Den 8 april är det dags att uppmärksamma vinnaren av den regionala tävlingen inom

Läs mer


Regeringen presenterade Livsmedelsstrategin 2.0 – expertis och analys från Lantmännen på scenen

I slutet av mars kommenterade Lantmännen Livsmedelstrategin 2.0 genom att välkomna dess...

Läs mer


Europeiska investeringsbanken stödjer Lantmännens satsning med 50 miljoner euro – stärker EU:s beredskap och livsmedelssäkerhet

Europeiska investeringsbanken (EIB) stödjer Lantmännen med 50 miljoner euro i...

Läs mer
Bild från Djurens Rätts manifestation för kornas betesrätt vid Mynttorget 26 mars 2025.

Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar

När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betä...

Läs mer


Forskningsmedel som får akademi och lantbruk att kroka arm

Stiftelsen Lantbruksforsknings största utlysning av medel till forskning, Årliga ö...

Läs mer


Falks Lantbruksmaskiner AB ansluter till Powered by Kramp

Falks Lantbruksmaskiner AB ansluter sig till Powered by Kramp – för en starkare och mer...

Läs mer


Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen

I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen...

Läs mer


Rekordstor höstsådd och tidigt vårbruk – positivt utgångsläge inför årets skörd

Vårbruket påbörjas ovanligt tidigt i år. Detta efter att rekordstora arealer...

Läs mer


Många viktiga insatser för en stark livsmedelsberedskap gjordes 2024

Ett investeringsprogram för att öka motståndskraften mot störningar inom...

Läs mer


Svensk Fågel digitaliserar och effektiviserar produktionen med PoultryPlan

Svensk Fågel har tecknat avtal med det holländska bolaget PoultryPlan för att...

Läs mer
Hushållningssällskapet rekommenderar att djurhållare håller sig uppdaterade om läget i Europa.

Mul- och klövsjuka i Europa: ”Många lantbrukare är oroliga”

Utbrott av mul- och klövsjuka har under våren 2025 konstaterats i ett antal europeiska...

Läs mer
I mitten pristagarna Karl-Åke Karlsson och Sara Ekblom, flankerade av Lars Nathanaelsson (t.v.) och Emma Zeigler (t.h.) som båda är styrelseledamöter i regionföreningen.

De är Årets landsbygdsföretagare i regionen

Karl-Åke Karlsson och Sara Ekblom, mjölkbönder söder om Sundsvall, tilldelas...

Läs mer


Lantmännen kommenterar Livsmedelsstrategin 2.0

Lantmännen välkomnar nya livsmedelsstrategin och dess positiva syn på svenskt...

Läs mer


Hela Sveriges Lantmännen – 20 distriktsstämmor från Skåne till Norrbotten

Lantmännen ägs av 17 000 medlemmar, samtliga aktiva lantbrukare, över hela Sverige....

Läs mer


Ökad köttkonsumtion sammanfaller med minskat svenskt utbud

Ny statistik från Jordbruksverket visar att svenskarnas köttkonsumtion ökar, en...

Läs mer



Mest lästa
Höger 1

Kingspan / BAGA


Nordals

Stallmastaren / MSD

Basf
Laxå Pellets
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se