Lokala mathjältar och en naturbaserad medieprofil får priser av Hushållningssällskapet för sina landsbygdsinsatser och belönas med 10 000 kr vardera.
Belöningarna är ett viktigt och traditionsrikt led i Hushållningssällskapets arbete med att sprida goda exempel och möjliggöra hållbara och konkurrenskraftiga landsbygdsnäringar. I över 200 år har man prisat och uppmärksammat framstående aktörer som bidrar till att stärka, inspirera och utveckla landsbygdens näringsliv och kultur.
Priserna som delas ut är årets lantbruksföretag, årets landsbygdsföretag och Ragnar Lassinanttis kulturpris.
Utdelningen sker på Hushållningssällskapets årsmöte lördagen den 26 april 2025, 10:00 på Pite Havsbad i Piteå. Vi ger härmed vårt medgivande till att nyheten sprids i förväg för att uppmärksamma pristagarna och deras insatser.
Årets Lantbruksföretag
Tilldelas Ingrid och Stefan Svensson på Bränna Gård i Örträsk för deras brinnande engagemang och insatser för lokalproducerad mat, det öppna landskapet och för samvaron mellan människor och djur i naturen. I samarbete med Lycksele kommun ser Bränna Gård till att det är lokal mat som serveras på kommunens skolor.
Årets Landsbygdsföretag
Årets Landsbygdsföretag tilldelas den digitala gårdsbutiken Noah Local Food för deras framgångsrika arbete med att samla och sälja småskalig, hantverksmässigt tillagad mat. Noah Local Food har skapat en för Sverige unik digital och framgångsrik webshop för hållbara och lokalt producerade produkter, från kött och chark via fisk och fågel, mejeri, ost och ägg till grönsaker, frukt och bär. I dag finns Noah också representerad fysiskt i butiker i Norrbotten och har tagit sina första steg att etablera sig i Västerbotten och resten av landet.
Ragnar Lassinanttis kulturpris
Tilldelas fotografen, författaren och radiorösten Thomas Öberg, mannen som med sina bilder och sina berättelser bjuder in oss till naturupplevelser som vi annars aldrig hade fått uppleva. Med lång erfarenhet och stor kunskap och en aldrig sinande lust för att lära ut och förklara tar han oss med ut i den natur han själv aldrig slutar att förundras över.
Källa: Hushållningssällskapet