En tankmjölksundersökning hos alla Sveriges omkring 3 000 mjölkbesättningar visade att antikroppar mot M. bovis fanns hos ungefär 5 procent av gårdarna, med kraftiga variationer i landet. Antikroppar i tankmjölk innebär i de flesta fall att gården har en cirkulerande smitta och i 80 procent av tankmjölkspositiva gårdar kunde bakterien hittas hos kalvarna.
– När jag undersökte sambandet mellan antikroppsstatus och hälsa kunde jag se att de tankmjölkspositiva gårdarna hade högre kalv- och ungdjursdödlighet jämfört med negativa gårdar. En jämförelse av mjölkproduktion på individnivå visade att kor utan antikroppar producerade 404 kg mer mjölk under en mjölkningsperiod, säger doktorand Emma Hurri, till vardags biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Ett kontrollprogram mot M. bovis som inkluderar bestämmelser kring smittskydd och provtagningsrutiner, är både kostnadseffektivt och praktiskt genomförbart. Kunskapen om M. bovis i Sverige har förbättrats de senaste åren och tack vare samarbete mellan forskning och branschen kan nya rutiner och rådgivning snabbt nå ut till lantbrukare och veterinärer. Att analysera antikroppar är en säker och billig metod för att fastställa besättningens status vilket är viktigt för att minska smittspridning mellan gårdar.
– En minskad spridning av M. bovis är särskilt viktig för de yngsta och mest känsliga djuren, kalvarna. Kan kalvhälsan förbättras har det stor betydelse för tillväxt och produktion under hela djurets liv. För gårdar som regelbundet köper in kalvar finns stora möjligheter till både kostnadseffektivitet och friskare djur, säger Emma Hurri.
En analys av provtagningsstrategi visade att prover från individuella kor utöver tankmjölksprov, ökade chansen att hitta infekterade gårdar.
De senaste 15 åren har ett ökande antal nötkreatursbesättningar i Sverige drabbats av M. bovis, framför allt i form av lunginflammationer hos kalvar. De behandlas vanligtvis med antibiotika, men infektionen kan bli kronisk, vilket kan leda till att kalven måste avlivas. Kor kan få juverinflammation och där finns ingen effektiv behandling. Det finns inte heller några effektiva vacciner. Att förebygga infektioner är viktigt, friska djur behöver inte antibiotika.
Avhandlingen kan laddas ned via länk nedan. På sidan 83 finns en populärvetenskaplig sammanfattning på svenska.
Välkomna att närvara på disputation 25 april
Emma Hurri försvarar sin avhandling: Mycoplasma bovis in Swedish dairy herds. Prevalence, epidemiology and prospects for control.
Opponent: Professor Liza Rosenbaum Nielsen, Köpenhamns Universitet, Danmark.
Handledare Madeleine Tråvén, Karin Alvåsen och Karl Pedersen
Tid: Fredag 25 april kl 9:15.
Lokal: Sal Are, VHC, campus Ultuna, Uppsala.
Det finns även möjlighet att delta via Zoom.
Källa: SVA