Logo

Instagram

Facebook

40 miljoner till ny lantbruksforskning


2024-12-17

Bild:Juliana Fälldin

14 forskningsprojekt som ansökt om medel i Stiftelsen Lantbruksforsknings öppna utlysning 2024 beviljas finansiering om totalt 40 miljoner kronor.

Med 80 inkomna ansökningar till den öppna utlysningen 2024 har bedömnings- och beredningsgrupperna haft ett hårt arbete under hösten med att välja ut de forskningsprojekt som gör mest nytta för näringen och samtidigt har en hög vetenskaplig nivå.

I den årliga öppna utlysningen söker forskarna medel inom tre olika fokusområden; Livsmedel animalier, Livsmedel vegetabilier samt Klimat och miljö. Projekten ska stärka lantbruksnäringens konkurrenskraft – företagande och hållbarhet ska genomsyra alla projekt som beviljas medel. De 14 nya forskningsprojekten som nu kan startas upp har en stor bredd.

– Det är glädjande att stiftelsen åter igen delar ut forskningsmedel till projekt som visar potential att lösa en bredd av aktuella frågeställningar i lantbruket. Vi ser fram emot att följa forskningen och framför allt att se resultaten som om några år garanterat kommer skapa nytta för lantbrukarna, säger Mathilda Hollertz, vd på Stiftelsen Lantbruksforskning.

18 miljoner till sex nya forskningsprojekt om animalier
Inom fokusområdet Livsmedel animalier satsas forskningsstöd till reducering av metanutsläpp från kött och mjölkproduktion med hjälp av avel i ett projekt. I ett annat undersöks ekonomiska konsekvenser på gårdsnivå vid omställning till miljömässig hållbarhet.

När det kommer till grisar har medel beviljats för att skydda Sveriges grisproduktion från afrikansk svinpest genom att undersöka hanteringen av matavfall. Inom fårproduktionen ska forskare uppskatta förekomst, och minska inverkan av, den fästingburna infektionen anaplasma hos betande får i ett projekt som beviljats medel.

Det satsas även medel på forskning om kycklingar i två projekt. Det ena där forskarna ska titta närmare på varför underhudsinflammation hos kyckling utvecklas och hur den kan förebyggas. Det andra vill ta reda på hur skillnader i utfodring och management kan påverka en effektiv tömning av kycklingars kräva inför slakt.

– Majoriteten av årets beviljade animalieprojekt fokuserar på handfasta frågeställningar som kan leda till direkta förbättringar i produktion för optimerad lönsamhet, dessutom har två projekt beviljats medel fokuserande på förhöjd miljömässig hållbarhet med bibehållen produktion. Jag har stor förväntan på att årets beviljade projekt kan leda till direkta förbättringar i såväl djurhälsa som förbättrad ekonomisk och miljömässig hållbarhet, säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare Livsmedel animalier.

Drygt 10 miljoner till ny forskning om vegetabilier
Fyra av ansökningarna inom fokusområdet Livsmedel vegetabilier har beviljats forskningsmedel. Bekämpning av kornflugan och fritflugan ska beforskas genom att identifiera resistenta grödor, optimera bekämpningsmetoder, men också övervaka naturliga fiender för att stödja framtida biologiska bekämpningsmetoder.

Ett av projekten berör åtgärder för framtida väder, där forskarna ska ta fram metoder för att hitta sorter av lantbruksgrödor som är anpassade till framtida väderförhållanden. Ett annat forskarteam har fått medel för ett webbaserat verktyg som på ett bättre sätt kan hitta lämpliga platser för fältförsök.

Ytterligare stöd för det digitala jordbruket kommer göras i ett projekt som ska bygga upp kunskap för att bättre kunna fatta beslut om växtskydd i ett framtida digitaliserat jordbruk.

– Det är intressant att se hur väl frågeställningarna i projekten korrelerar med vår samtid. Jag är inte förvånad över att projekten i år handlar om försöksverksamhet, väder och vattenhantering samt växt- och djurskydd för att nämna några ämnen man just nu ofta diskuterar i näringen, säger Mattias Norrby, forskningschef Stiftelsen Lantbruksforskning.

11,5 miljoner för ny lantbruksforskning om klimat och miljö
Inom fokusområdet Klimat och miljö har fyra ansökningar beviljats medel till forskning.

Ett projekt ska undersöka hur elever på lantbruksskolor kan möta utmaningar i form av ett nytt klimat samt ökande krav från samhället vad gäller ökad produktion och hållbarhet. Ett annat projekt har fått medel för att testa ett kartverktyg som tagits fram för att uppskatta möjligheten att lagra vatten och därmed klara odling i extremväder på ett bättre sätt.

Kunskapen om moderna bevattningssystem, så kallade “RIS” som utvecklats för att klara klimatförändringar är än så länge ofullständig när det kommer till påverkan på näringsämnen i mark och utsläpp till luft och vatten. Ett forskarteam har fått medel för att undersöka just detta.

Vidare har forskare fått stöd för att undersöka om en kombination av torr- och våtrötning vid biogasproduktion från gödsel tillsammans med olika grödor kan öka lönsamheten och ytterligare minska klimatpåverkan.

– Jag är glad över att se en spridning över disciplinerna och att vi finansierar projekt inom både samhällsvetenskap, humaniora och naturvetenskap. Projektansökningarna i årets öppna utlysning hade överlag en hög ambitions- och vetenskaplig nivå med många bra ansökningar för våra beredningsgrupper att hantera, säger Mattias Norrby forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning.

Nytta för näringen kombinerat med hög vetenskaplig kvalitet
I den här utlysningen tillämpas en tvåstegsberedning med branschrepresentanter som gör en första bedömning av att forskningsmedlen används så effektivt som möjligt och ger största möjliga nytta för näringen. Därefter tar beredningsgrupperna vid, de består till hälften av vetenskapliga bedömare och till hälften av relevansbedömare och har till uppgift att välja ut de ansökningar som har störst nytta för näringen samtidigt som de håller hög vetenskaplig kvalitet.

Medlen till den tillämpade lantbruksforskningen samlas in från Sveriges Lantbrukare och förmedlas via Stiftelsen Lantbruksforskning. Lantbrukarna tar därmed ett stort ansvar för att lantbruket ska utvecklas på ett hållbart och lönsamt sätt. Det viktiga samspelet mellan forskningen och nyttan och utvecklingen för varje enskild lantbrukare är den röda tråden i stiftelsens verksamhet.

I år beviljades medel om 39.420.000 kronor till 14 forskningsprojekt. Läs mer om alla projekten via länkarna nedan.

Fokusområde Livsmedel animalier

Summa beviljade medel 17 915 000 SEK
 

Fokusområde Livsmedel vegetabilier

Summa beviljade medel 10 077 000 sek

Fokusområde Klimat och miljö

Summa beviljade medel 11 428 000 sek


Skriv ut





Lantmännen ny huvudpartner till Årets Kock

Inför 2025 presenterar Årets Kock stolt Lantmännen som ny huvudpartner. Som en av...

Läs mer


NAV utser tillförordnad vd och stärker satsningen på avelsvärdering

NAV:s styrelse har utsett Fredrik von Unge till tillförordnad vd för NAV. Styrelsen...

Läs mer
Norrmerjeriers vd Gerhard Bley och styrelseordförande Göran Olofsson skriver i Dagens Industri idag att regeringen måste agera för Norrlands mjölkbönder.

Regeringen sviker norrländska mjölkbönder – akuta åtgärder krävs

Svenska mjölkbönder, särskilt i Norrland, står inför en kris som hotar...

Läs mer


40 miljoner till ny lantbruksforskning

14 forskningsprojekt som ansökt om medel i Stiftelsen Lantbruksforsknings öppna utlysning...

Läs mer
Victor Held, maskinförare på Enthavs Schakt och Entreprenad AB

Hjullastarsystem med automatik - "Färre spakar att hålla reda på"


I Stigamo söder om Jönköping bygger Bring sitt nya lager och Victor arbetar med att...

Läs mer
<span>&Aring;rets totalskörd av spannmål beräknas vara 19 procent större än förra årets låga skörd, men 6 procent mindre än genomsnittet för de senaste fem åren.</span>

Skörden 2024 — Sämre i söder och bättre i norr

Årets totalskörd av spannmål beräknas till 5,1 miljoner ton, vilket är...

Läs mer


Förbättrad lönsamhet för lantbruket inom mjölk och gris - fortsatt tufft för nöt och växtodling

Under 2024 förbättras lönsamheten inom mjölk- och grisproduktion. I motsats...

Läs mer


Månadens hetaste auktioner – objekten som tog hem topplaceringarna i november

Vilken auktion hade flest besökare under november månad? Vilket objekt fick flest bud...

Läs mer
Leif Denneberg, styrelseordförande, Svenska Ägg: \

Salmonellasmitta konstaterad i importerade ägg

Sedan början av 2024 har ett 100-tal sjukdomsfall med Salmonella Enteritidis identifierats och...

Läs mer
Det nya suggstallet stärker gårdens konkurrenskraft och bidrar till hållbar näringsåtervinning.

Pressinbjudan – Så bidrar Kragsta Drift till beredskap och hållbarhet i det svenska samhället


Den 11 december bjuder Hushållningssällskapet in till ett unikt gårdsbesök...

Läs mer
Värdet av vegetabilieproduktionen uppskattas öka med knappt 8 procent. &Ouml;kningen gäller främst för spannmål, fodergrödor, potatis, grönsaker och frukt.

Prognos visar ökad lönsamhet i jordbruket 2024

Efter ett resultatmässigt tufft år 2023 beräknas jordbrukets ekonomiska resultat...

Läs mer


Scan Sverige fortsätter satsa på unga köttbönder – stärker nästa generation lantbrukare för framtiden


Nu startar den tredje omgången av Scan Sveriges utbildningsprogram Unga köttbönder....

Läs mer


Lantmännen Fastigheter och ED Gruppen bildar Lantstaden AB – leder fastighetsutvecklingen i Norrköpings inre hamn

Nu bildas Lantstaden AB i syfte att tillsammans utveckla Norrköpings inre hamn. Lantstaden...

Läs mer


Politik och praktik möttes på Lantbrukets dag i riksdagen

Förstakammarsalen i Riksdagshuset var fylld av energi när Lantbrukets dag 2024 tog plats...

Läs mer


Arealen av höstsådd spannmål och oljeväxter är 13 procent större än 2023

Årets höstsådd av spannmål och oljeväxter uppgår till 644 000...

Läs mer
Några av de lokala mataktörerna som står bakom din matupplevelse i Järvsö.

Järvsö lanserar ny matguide – en hyllning till lokala eldsjälar och genuina matupplevelser

Nu blir det enklare än någonsin att upptäcka Järvsös unika matvärld....

Läs mer


Elever medverkar i forskningsprojekt om hästvälfärd!

Realgymnasiet i Örebro medverkar i ett nytt forskningsprojekt initierat av SLU, Sveriges...

Läs mer
Den 9-10 maj slår Albinsson & Sjöberg upp portarna till Skog & Maskin 2025 på Emmaboda Flygbana. En ny branschmässa med tydligt fokus på aktörer och intressenter inom skogsbruk och maskin.

Skog & Maskin 2025 – sydöstra Sveriges mässa för skogsbruk och maskiner

Den 9-10 maj slår Albinsson & Sjöberg upp portarna till Skog & Maskin 2025...

Läs mer


Lantmännen och Arla i samarbete med Chalmers – bioteknik för framtidens hållbara mat

Världens växande befolkning och det akuta behovet av ett hållbart livsmedelssystem...

Läs mer
<span>Det finns en stor bredd av yrken inom jord- och skogsbruk, djurhållning och trädgård som kan vara lockande för ungdomar om de bara kände till dem. För att unga ska kunna välja ett yrke måste de veta att det finns.</span>

Lantbruk erbjuder en bredd av yrken som få unga känner till

Många ungdomar uppfattar utbildningar inom lantbruk som ett smalt val och få ser de...

Läs mer


Lantmännen utnämnt till ett av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare för sjätte året i rad

Karriärföretagen lyfter fram Sveriges mest attraktiva arbetsgivare, så kallade...

Läs mer
Med en biogasanläggning kan ett lantbruk bli självförsörjande på exempelvis el. En viktig del i Sveriges försörjningsberedskap.

Pressinbjudan – välkommen på nationell konferens och besök på biogasanläggning!


Den 25–26 november bjuder Hushållningssällskapet in till nationell biogaskonferens...

Läs mer


Hur kan Fröstorps Gård mjölka 600 kor även vid strömavbrott?


Den 21 november bjuder Hushållningssällskapet in till ett exklusivt studiebesök...

Läs mer
<span>Försenade etableringar av både höstsådda och vårsådda grödor i kombination med försommartorkan minskade årets skörd till under femårsgenomsnittet.</span>

Spannmålsskörden lägre än genomsnittet

Årets totalskörd av spannmål beräknas till 5,1 miljoner ton, vilket är...

Läs mer


”Ingen vill ha en traktor och plog som vägrar samarbeta när snön vräker ner”

Snöröjartider stundar och oavsett om du röjer snö professionellt eller plogar...

Läs mer


PRESSINBJUDAN: Vart ska allt vatten ta vägen?

Vattendagen 2024 lyfter den och andra livsviktiga vattenfrågor – tillsammans med...

Läs mer
Försörjningsbalans kommun är en tjänst som kartlägger mängden livsmedel i en kommun.

Alla Jämtlands kommuner stärkta för framtidens livsmedelsutmaningar – försörjningsbalans klar för hela länet


Region Jämtland Härjedalen har med hjälp av Hushållningssällskapet Jä...

Läs mer


Lantmännens årsredovisning vinner Publishingpriset

Publishingpriset är en årlig tävling som sedan 1990 uppmärksammat god...

Läs mer



Mest lästa
Höger 1

Dina Försäkringar Höger

Basf

Etebra

Yara
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se